Статті

ГАРБУЗ – не лише ліки, молодість, довголіття

13.11.2018

Корисні факти про гарбуз, про які Ви, можливо, не знали.

Хоч ми живемо в ХХІ столітті, в час високих технологій, їжа залишається одним із дуже сильних факторів впливу на наше здоров’я, рівень енергії, інтелектуальний потенціал та довголіття.

Зараз продукти вчені розбирають буквально по молекулам, вивчають їхній вплив на епігенетику, тобто зміну активності генів. Тобто, якщо Вам у спадок дісталися не дуже хороші гени, які можуть при певних обставинах привести до якоїсь хвороби, то вживання певних продуктів можуть “приспати” ці гени та зробити їх менш активними або і зовсім неактивними.

Багато хто знає, що гарбуз корисний, але я хочу виділити головне, ЧОМУ ПОТРІБНО ЇСТИ ГАРБУЗ.

Не вдаючись в перелік всіх макро- та мікроелементів, вітамінів і т.д. (це все Ви можете прочитати в інтернеті), хочу наголосити, що ГАРБУЗ ПОТРІБЕН ВСІМ: здоровим та хворим, будь-якого віку, статі і рівня фізичної активності — всім.

ПЕЧЕНИЙ ГАРБУЗ МОЖНА ВСІМ.
Здоровий імунітет, відмінний детокс.
В ньому міститься ніжна КЛІТКОВИНА, багато розчинної (пектину), яка поглинає багато шкідливого, токсичного і живить кишечні мікроорганізми, готуючи їх до зими — чим більша видова різноманітність мікробіоти, тим міцніший кишечний імунітет.

Здорова шкіра та слизові.
Якщо печений гарбуз поєднати з корисним жиром, то КАРОТИНОЇДИ (провітамін А) добре розчиняться і добре засвояться, перетворившись в організмі на вітамін А, який відновлює всі слизові та покращує стан шкіри, так само готуючи їх до зими (щоб шкіра не висушувалась, не обвітрювалась, а сезонні загострення запальних захворювань шлунку та кишечника швидко переходили в стан ремісії).

Протинабряковий ефект.
Завдяки великому вмісту КАЛІЮ, гарбуз прекрасно допомагає долати затримку рідини в організмі та набряки.
Тому всім, хто має проблеми із судинами, особливо, варикозну хворобу, із серцем (високий тиск), приймає гормони, в першу чергу, кортикостероїди та інші гормони, має сидячу роботу і просто має схильність до легкої набряклості лиця зранку.
При цьому це виявляється в легкому сечогінному ефекті, тому гарбуз корисний і для нирок і для профілактики всіх видів каменів у нирках (оксалатних, уратних і фосфатних).

Має протиподагричну дію.

Метаболокоригуюча дія.
Слова такого, Ви, мабуть і не чули, але воно означає, що гарбуз допомагає нормалізувати обмін речовин.
Худим – набрати масу тіла, людям з ожирінням – схуднути.
Дуже корисно вживати гарбуз при ожирінні, метаболічному синдромі, людям з інсулінорезистентністю, тим, хто постійно хоче їсти, при стеатозі (ожирінні) печінки та підшлункової залози.

Антихолестеринова дія.
Завдяки такому цінному комплексу розчинної клітковини, каротиноїдів, калію, магнію, гарбуз є природніми ліками для всіх, в кого порушені показники ліпідограми (високий “поганий” холестерин, низький “хороший” і т.д).

Оздоровлює шлунок, кишечник, жовчний міхур.
Проблемою сучасної людини є порушення роботи системи органів травлення, зокрема, шлунку та кишечника.
В першу чергу, внаслідок харчування переробленими продуктами, нездоровою термічною обробкою, малорухливим способом життя.

Всі види гастритів (запалень шлунка), виразкова хвороба, рефлюксна хвороба (коли в людини часто виникає печія), СПК (синдром подразненого кишечника), який може виявлятися проносами та закрепами дає часті загострення – ці проблеми буквально вибавають людину із нормальної колії.

Печений гарбуз є тим овочем, який можна і дуже треба вживати при запальних захворюваннях шлунка та кишечника, зокрема, СПК.

Гарбуз має легку жовчогінну дію, тому дуже корисний при порушеннях роботи жовчного міхура, наприклад, при дискінезіях, схильності до утворення каміння та запаленнях (холециститах).

СИРИЙ ГАРБУЗ.
Дуже і дуже корисний, бо містить ще велику порцію вітаміну С, а також поєднання розчинної та нерозчинної клітковини.

КОМУ НЕ МОЖНА сирий гарбуз.
Тим, у кого загострення запалень шлунка, кишечника, підшлункової залози та жовчного міхура. Всім іншим – можна.

Ще додам, що гарбуз зменшує запальні процеси, сповільнює старіння і запобігає багатьом видам раку.

НАСІННЯ ГАРБУЗА – багате ЦИНКОМ.
Особливо цинк необхідний чоловікам (для якісного сперматогенезу), всім — для здорового імунітету, зміцнення волосся, нігтів, покращення структури шкіри.
Життєво необхідний вегетаріанцям та веганам.

З усьго вищенаписаного роблю наступні рекомендації:
1. Вживайте гарбуз щодня.
2. Якщо маєте вищеперераховані проблеми із здоров’ям — можете вживати і декілька разів на день – користі буде більше, ефекти будуть більш вираженими.
3. Курс — до весни.

Страви.
☀Гарбузовий суп. При приготуванні додавайте ложку вершків або оливкової олії, посипте зверху сиром Пармезан (додасть смаку умамі).
☀Гарбузові запіканки, пюре, креми.
☀Гарбузовий сік або смузі із сирого гарбуза. Багато не потрібно, достатньо пів склянки. Можна додати ягід або овочів, наприклад, селери, для посилення протинабрякового, протиподагричного, протитроботичного ефектів.

Гарбузова дієта.
Сніданок. Крім основних страв, доповнити або печеним гарбузом, або пів склянкою соку.
Обід. Взяти із собою на роботу 200 грамів звпеченого гарбуза, як доповнення до основних страв.
Вечеря. Печений гарбуз із зеленим салатом та запеченою/вареною рибою.

Читайте більше на Facebook: facebook.com/O.Skytalinska
Дивіться відео на Youtube: youtube.com/user/skytalinska
Слідкуйте за новинами у Instagram: instagram.com/dr.skytalinska/